Nina Jensen og verdens mest avanserte forskningsskip bidrar til å redde verdenshavet ved å forske, tilgjengeliggjøre og omsette kunnskap til konkrete løsninger.
Bare i løpet av de siste 40 årene har så mye som 40 prosent av havets liv gått tapt, og den brutale situasjonen er stadig skalerende som følge av blant annet klimaendringer, overfiske og forurensning. Men for at forskere i fremtiden skal kunne tilegne seg den nødvendige kunnskapen til å løse havets utfordringer, har Nina Jensens gryende miljøengasjement i kombinasjon med Kjell Inge Røkkes forretningsteft skapt REV Ocean, verdens mest avanserte forskningsskip.
– For å være i stand til å redde havet må vi øke forståelsen vår om det, ta kunnskapen i bruk og omsette den til helt konkrete løsninger. Ombord på REV Ocean vil denne forskningen finne sted. Initiativet «Ocean Data Platform» vil sørge for at kunnskapen tilgjengeliggjøres, og de fremste ekspertene, gründerne og haventusiastene vil kunne bruke verdenshavets hovedkontor «The Big Blue» til å skalere løsningene som havet så sårt trenger, forteller Nina Jensen, daglig leder i REV Ocean.
Snart seilingsdyktig
– Nå begynner vi virkelig å se konturene av det som vil bli verdens mest avanserte forskningsskip. Mye av den vitenskapelige utrustningen er på plass, og skipet er mer eller mindre seilingsdyktig. Likevel har vi, som mange andre, også blitt påvirket av Covid-19, så ferdigstillelsen av skipet er forsinket ganske betraktelig. Dog er ambisjonene våre de samme, og det jobbes på spreng for å nå målet vårt, legger hun til.
Ifølge miljøentusiasten er det mange som tror at verdenshavene deles inn i flere ulike havområder. I realiteten forklarer Jensen at havene er ett eneste stort, sammenhengende system. Skal man da løse miljøproblemene havet står overfor, forteller hun at havet må sees på som ett hav, hvorav visjonen «One Healthy Ocean» har fått sitt opphav.
– Det finnes ingenting som er viktigere enn havet. Det er kilden til oksygenet vi puster, energien vi bruker, inspirasjon og ikke minst sikker matforsyning. Ved å forvalte «one healthy ocean», vil havet kunne være løsningen på mange av de samfunnsmessige utfordringene vi står overfor, noe REV Ocean ønsker å bidra til. Vår visjon er å skape ett sunt hav med hjelp av forskere, teknologieksperter, innovatører og haventusiaster fra hele verden, sier Jensen.
Skaper verdensledende innhold
Ved siden av å kunne se konturene av selve forskningsskipet, har også arbeidet med å bygge den dypest-dykkende bemannede ubåten i verden blitt igangsatt. Ubåten kan ta tre mennesker ned til 2 300 meters dyp og er utstyrt med ulike fangarmer og annet innsamlingsverktøy, i tillegg til et høyteknologis kommunikasjonsverktøy som vil bringe de store havdypene hjem til alle stuene i verden.
– Mye av utfordringen med forståelsen av havet til nå er nettopp at det er utilgjengelig for folk flest. I dagens moderne samfunn er det heldigvis slik at de stadig finnes flere digitale verktøy som kan tilgjengeliggjøre havet på en helt ny måte. Vi vil også bidra til å inspirere og skape en bevissthet og forståelse for havet, og vil derfor bruke skipet og de verktøyene vi har tilgjengelig for å skape verdensledende innhold i samarbeid med blant annet BBC og Netflix, sier Jensen.
Gir livet mening
44-åringen forteller at hennes bankende hjerte for miljøet begynte å slå allerede som ung jente. Da hjertet til hennes samboer, Nicolai Roan, sluttet å slå i fjor, ble miljøengasjementet og prosjektet REV Ocean en frelse.
– Det var i havet jeg fant mitt engasjement for miljøet, så det å kunne fokusere på å skape de løsningene som det så sårt har behov for gir livet mitt mening i en ellers meningsløs hverdag. Det å kunne fylle de vanskelige tidene med å jobbe med noe såpass betydningsfullt er det som redder meg. Jeg har valgt å vie livet mitt til dette prosjektet, og det at jeg kan hedre min avdøde samboer samt sørge for at vår sønn skal få en god fremtid gjør at alle følelsene tilknyttet REV Ocean og dets formål forsterkes i ente potens, avslutter Jensen.
Av: Andreas Aguilera Myrvold, [email protected]