«Gi en mann en fisk, og han har mat nok for en dag. Lær en mann å fiske, og han har mat for resten av livet», heter det. På Teknas Havbrukskonferanse i 2018 tok Fiskeridepartementets statssekretær Roy Angelvik ordtaket et steg videre: – Gi en mann en merd og han vil fø en hel verden.
Nordmenn har vært avhengige av havet i årtusener, helt siden de første innflytterne ankom i små trebåter etter forrige istid.
På den tiden besto den norske dietten av sel og ikke så mye annet. Ti tusen år senere er nordmenn fortsatt blant nasjonalitetene som spiser mest sjømat. Det er kanskje ikke så rart, det meste av landet vårt er jo en eneste lang kyst.
Sjømat er også svært viktig for landets eksportnæring, og viktigere kan det bli. Regjeringen ønsker å femdoble produksjonen av oppdrett innen 2050. Norge vil fø verden med oppdrettsfisk.
Faktisk kom ikke merdene til norske fjorder før for om lag to generasjoner siden. Det er omtrent på samme tid som da det norske oljeeventyret begynte. Men mens teknologien til oljebransjen har utviklet seg i et rasende tempo, har tempoet i oppdrettsnæringen gått i krabbefart. Det er imidlertid i ferd med å snu.
Hvordan skal Norge klare å mangedoble produksjonen? SalMar er et av selskapene som tror de kan ha løsningen. Deres pilotprosjekt «Ocean Farm 1» er verdens første oppdrettsanlegg til havs, og ifølge dem selv «verdens største flytende havlaboratorium». Anlegget er inspirert av teknologi fra – ja, akkurat – den norske oljeindustrien.
Hvordan vil det gå? På Teknas havbrukskonferanse 13.-14 november, møtes næringen, teknologer og forskere årlig for å diskutere mulighetene og utfordringene til norsk oppdrett.
Kommer du på konferansen? Benytt deg av early bird-pris frem til 15. juni.
Les mer på Tekna.no
Av Lise Olaussen, Prosjekleder Tekna